Sebze ve meyveyi sirke yerine bakın ne ile yıkamalıymışız

Spread the love
Sebze ve meyveyi sirke yerine bakın ne ile yıkamalıymışız
Sebze ve meyveyi sirke yerine bakın ne ile yıkamalıymışız

Pestisit sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi için kullanılan madde ve maddelerden oluşan karışımlara deniliyor.

Ama yanlış ve bilgisizce kullanımı pek çok sağlık sorunlarına neden olabilir.Bu yüzden sebze ve meyveleri aldıktan sonra pestisinden güzelce arındırarak tüketmeli.Peki sebze ve meyvelerdeki pestisitler nasıl temizlenmeli?Pestisitlerin temizlenmesi hususunda Gıda yüksek mühendisi Dr.öğretim görevlisi Negin Azarabadi sizler için neler yapmanız gerektiğini anlattı.



Yapılan bilimsel çalışalarda organik yetiştirilen ürünlerde bile pestisite rastlandığını göstermiştir.Pestisitler yabani otlar,böcekler,sivrisinekler,fareler, gibi zararlı ve hastalık taşıyıcıları kontrol etmek amacı ile tarım uygulamalarında sıkça kullanılan kimyasal bileşiklerdir.

Sebze ve meyveyi sirke yerine bakın ne ile yıkamalıymışız

.Ancak yapılan bilimsel çalışmalara göre pestisin doğum kusurları,sinir hasarı,kanser gibi sağlık sorunlarına sebep olacağı saptanmıştır.Bu nedenle sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmaları ve daha sonra yenmeleri tavsiye edilir.Bu alanda araştırma yapıldı ve meyve ve sebzeleri en iyi şekilde peptisitlerden arındırmak için karbonatlı su kullanılması gerektiği bildirildi.

2007’de yapılan bir çalışmaya göre sirkeli su ile 20 dakika boyunca yıkanıp bekletilen sebze ve meyvelerde 4 yaygın bözek ilacının kalıntılarına rastlandığı bildirilmiş.

Bunun yanı sıra karbonatlı suda yıkanıp 15 dakika bekletilen sebze ve meyvelerde hem yüzeylerinde hem de kabuk altlarında peptisitten eser kalmıyor.Buna dayanarak bilimsel çalışmaların verilerine dayanarak sebze ve meyvelerin en etkili şekilde pepsittlerden kurtulmak için karbonatlı su kullanılmalıdır.