Hangi idrar rengi neyin habercisi

Spread the love
Hangi idrar rengi neyin habercisi
Hangi idrar rengi neyin habercisi

Sağlıklı bir yaşam için öncelikle olası sorunları fark etmemiz gerekiyor.Kan ,idrar,ter,beyin omurilik sıvısı ve direkt dokudan alınan örnekler de bu değişikliklere kesin teşhis koymada kullanılıyor. 

En çok daikkat çeken konulardan bir tanesi de idrar rengidir.Ve idrar renginde oluşan değişiklikler.Normalde idrarımızın büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır.Bu nedenledir ki normal idrar rengi şeffaf ve durudur. Peki idarrınızda oluşan renk değişiklikleri nelerin habercisi olabiklir ,biliyor musunuz?



Hangi idrar rengi neyin habercisi

idrar rengi

Amber ya da bal rengi idrar genelde az su tüketildiğini gösterir.Çoğı zaman bir hastalığa işaret etmez.Aşırı terleme ve su kayıplarında görülebilir.

uruncu rengi idrar;Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları başta olmak üzere ilaç kullanımına ve vitamin alımlarına bağlı olabilir..Bazen de havuç, pancar gibi doğal gıdaların tüketilmesi sonrasında normalde de görülebilir.

Kahverengi idrar;Aşırı derecede susuz kalımına,olabileceği gibi sarılık ve Gilbert Sendromu gibi karaciğer hastalıklarının bir belirtisi olabilir.

Pembe renkli idrar;Gıda tüketimi ile ilişkili olabilir.Özellikle yaban mersini ve pancar tüketiminden sonra görülür ve genelde geçici bir durumdur.

Kırmızı renkli idrar:Enfeksiyon durumları,böbrek taşları,ya da böbrekten başlayarak idrarın atılımının olduğu tüm yolları ilgilendiren (böbrek, üreter, mesane, prostat, üretra gibi) kanserlerin erken dönem belirtisi olabilir. En önemli idrar rengi belirtisidir. Mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Yeşil renkli idrar;Çeşitli ilaç kullanımlarına bağlı ya da enfeksiyona bağlı olabilirBazen de kuşkonmaz tüketimi sonrasında görülür.

Mavi renkli idrar:İlaçlar, ailevi görülen genetik geçişli hastalıklara bağlı olarak görülebilir. Bazen de farklı gıda tüketimlerine bağlı olabilir.

Siyah idrar: Bakır zehirlenmesi, fenol zehirlenmesi, gastrointestinal kanamalarda melanom sonrası, fava fasulyesi tüketilmesi ve bazı ilaç kullanımı ile ilişkilidir.

Beyaz renkli idrar: Aşırı proteinle beslenenlerde, üriner enfeksiyonlarda ya da kalsiyum, fosfat gibi minerallerin aşırı alımına bağlı olabilir. Aralıklı süt renginde idrar ise lenfatik sistem hastalıklarına işaret edebilir.