Saçlar ve yapılan yanlışlar

Spread the love

Saçlar ve yapılan yanlışlar
Saçlar konusundaki düşüncelerimiz kulaktan dolma bilgilerle dolu. İşte sıklıkla yapılan yanlışlar ve doğru bakım yöntemleri… Dr. Yasemin AMATO

Daha kalın, dolgun, canlı, parlak saçları olmasını kim istemez? Saçlarınız bir su gibi aksa, omuzlarınızı ipek bir şal gibi sarsa fena mı olurdu? Saçlar güzel olunca gözlerimize bir ışık, dudaklarımıza bir özgüven tebessümü gelir. Biliyorsunuz, tüm şampuan reklâmları da bunları hatırlatır ama ne yazık ki gerçek her zaman bu kadar görkemli değildir. Bu hafta saçlar konusunda doğru bilinen yanlışlara sizlerle birlikte bakalım istedim, çünkü saçlar konusunda inanın düşüncelerimiz kulaktan duyma bilgilerle dolu…
1. Saçları kısaltınca daha hızlı uzar: Yanlış. Saçların kırıklarını alır veğaynı seviyeye gelince daha düzgün görünür ama saçın uzaması genetiktir ve ayda 0,5-1,5 cm kadar uzar. Yazın uzaması kışa göre birğaz daha fazladır. 2. Beyaz saçı koparırsan beyaz saç sayısı artar. Yanlış. Beyaz saç sayısı saç koparmakla artmaz ama saçı kopartmak iyi bir alışkanlık değildir. Saçlı deri ve diğer saç kökleri de hasar görebilir.
3. Soğuk su ile saç yıkamak saçı parlak gösterir. Yanlış. Saça en iyi gelen ılık sudur. Soğuk su uyanmanıza veya kasların kendine gelmesine yardımcı olsa da saçın parlaklığını artırmaz.
4. Saçın daha iyi temizlenmesi için birkaç kez şampuanlamak lazım. Yanlış. Bir kez şampuan yeterli.
5. Saçı günde 100 kez fırçalamak saçlı deriye iyi gelir. Yanlış. Özellikle yağlı saç aşırı fırçalanırsa daha çabuk yağlanır. Aşırı fırçalamak zayıf olan kıl köklerini zamansız dökülmesine yol açar. Saçlarınız şekle girdikten sonra fırçalamayın.
6. Saçların kırık uçlarına kozmetikler çözüm olur. Yanlış. Çoğu maalesef fazla bir işe yaramaz. Saçların ucu ile çok oynamamak, saçların ucundan hafif kestirmek, aşırı fön ve boyadan kaçınmak ve doğal yağlarla beslemek daha doğru bir strateji olacaktır.
1. Çok ıslak saçı fön ile kurutmak. Doğrusu 5 dakika havlu ile kuruladıktan sonra 5 dakika normal kuruma süresi (hiç bir şey yapmadan) bekledikten sonra 10 dakika banyodan sonra şekil vermek için fön yapmak olmalıdır.
2. Banyodan hemen sonra ya da banyoda saçın dibinden ucu yönüne taramak doğru değil. Önce yumuşak bir şekilde yumak halindeki kılları açmaya çalışıp sonra tararsak daha az saç kaybımız olur. Yanlış taramak, saçınızın kırılmasına yol açar. Uçların karışıklığını aldıktan sonra yavaş yavaş yukarıya çıkmak daha doğru olacaktır

3. Fırça seçimi:
Saç ne kadar uzunsa o kadar büyük fırça kullanmak lazım. Aşırı fırça saçları parlatmaz.
4. Saçları yanlış toplamak veya hep aynı yerden toplamak, aynı yerden ayırmak doğru değildir. Saçların toplanan yerlerinde kırıklıklar oluşur. Saçı çok sıkı toplamak, saç ön çizginin dökülmesine neden olur.

5.
Saçınızın sağlığı için doğru beslenmek çok önemlidir. Stresinizi azaltıp, hormonel probleminiz varsa düzeltmelisiniz. Saçlarınıza sert kimyasallar uygulamayın. Kendi doğal saçınızla barışık olursanız ne renk olursa olsun çok daha canlı ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.
Dr. Yasemin AMATO

Kozmetik Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato kimdir:

Geçtiğimiz yıl yayınlanan “Güzel Ol, Bugün Yarın ve Daima (Cildin Doğası ve Kozmetik Olanaklar) isimli kitabın yazarı Dr. Yasemin Fatih Amato Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1995 yılında İngiltere’de, ülkemizde henüz çok yeni sayılan lazer tedavilerini ve saç ekimi tekniklerini öğrendi. Aynı yıl ABD’de Kollajen enjeksiyonları eğitimi aldı. 1996’da Paris’te dünyanın en ünlü uzmanlarından değişik dolgu maddeleri enjeksiyonları, botox ve mezoterapi eğitimi aldı. Paris’te IMCAS (Yaşlanma üzerine uzmanlık eğitimi veren uluslararası kurs)’in daimi üyesi olan Dr. Amato, Türkiye Mezoterapi Derneği’nin de kurucuları arasında yer alıyor.