SİNİR SIKIŞMASI FELÇ EDER Mİ?

Spread the love
SİNİR SIKIŞMASI FELÇ EDER Mİ
SİNİR SIKIŞMASI FELÇ EDER Mİ

Uyuşma, hissizlik, karıncalanma ve iğne batması belirtilerinin, vücuttaki sinir sıkışmalarına işaret ettiğinibelirten Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Murat Baloğlu, sinir sıkışmalarının felç riskini artırdığını bildirdi.



SİNİR SIKIŞMASI FELÇ EDER Mİ

Baloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında sık görülen sinir sıkışmalarının çoğu zaman doktora sorulmadan, günübirlik tedavilerle geçiştirildiğini, oysa önemsenmeyen uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi belirtilerin, ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini kaydetti.

Sinir sıkışmalarının genelde ellerde ve bileklerde, dirsekte, boyun ve omuz bölgelerinde olduğunu aktaran Baloğlu, “El bileğinden geçen bir kanalda oluşan sinir sıkışması parmaklarda uyuşma, karıncalanma, iğne batması tarzında şikayetlere yol açar.

Önemsenmeyen sinir sıkışmaları felç riskini artırıyor. Bu ‘Karpal tünel sendromu’ olarak adlandırılmaktadır. Karpal tünel sendromu, elini yoğun kullanan ev hanımlarından inşaat işçilerine kadar geniş bir grupta görülmektedir. Ayrıca ek rahatsızlığı olan, şeker ya da romatizma hastası kişilerde de sık görülmektedir. Dirsekte sinir sıkışması ise daha çok masa başında çalışan kişilerde olur. Masaya dayandığı bölgenin baskı altında kalmasıyla sinir sıkışmaları yaşanır. Bunları birbirinden ayırt edebilmek ve doğru tanıda bulunmak çok önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Kısmi felce sebep olabilir”

Sinir sıkışması şikayetlerinin 7 ile 10 günden fazla sürmesi halinde nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Murat Baloğlu, “Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir.

 Kas atrofisi gelişmesi durumunda, sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır. Kas erimesi, eklem ve koldaki kasların fonksiyonun azalması anlamına gelmektedir. Bu güçsüzlük kısmi felce kadar ilerleyebilir” şeklinde konuştu.

Baloğlu sözlerine, “Omuza ya da sırta alınan ağır çantalar sinir sıkışmalarına yol açabilir. Ayrıca kas dengesi açısından da risklidir. Tek tarafına alınan yük, sırttaki dengeyi bozar. Yükün olduğu yerdeki kaslar daha az, diğer taraftakiler ise daha fazla çalışır. Bu aynı zamanda duruş bozukluklarına da zemin hazırlar. Bu konuda dikkatli olmak, yük taşınacaksa iki tarafa eşit dağıtmak önemlidir. Ellerde taşınan ağır yüklerin de el ya da bilek bölgesinde zorlanmalara sebep olacağı unutulmamalıdır.” diye devam etti.

Tedavi için…

Sinir sıkışmalarında her yaş grubuna uygulanan tedavi yöntemi ile ilgili ise Op. Dr. “Kapalı cerrahide, 1 cm’lik küçük kesilerle sinir sıkışmalarına müdahale edilmektedir. Bir hazırlık aşaması yoktur; hastaya anestezi uygulanmaz. İşlem, uygulanan bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Genelde işlem sonrası hastaların dinlenmesi ve 3 gün sonra işe dönmesi tavsiye edilir. Komplikasyon riski çok azdır” değerlendirmesinde bulundu.

sozcu.com.tr