Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri gösteriyor

Spread the love
Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri gösteriyor

Çoğunlukla gelişmemiş yada az gelişmiş ülkelerde görülen vitamin eksikliği pek çok sağlık sorununun ana temelini oluşturuyor.



Vitamin ve mineral eksiklikleri nelere yol açıyor?Belirtileri neler oluyor?

Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri gösteriyor

Dvitamini eksikliği: Dvitamini eksikliği insanlar için hayati öneme sahiptir. D vitamini organizmada sınırlı olarak üretilip depolanıyor. Güneşten gelen ultraviyole B ışınları en güçlü D vitamini kaynağı oluşturuyor. Kadınlarda D vitamini düzeyinin düşük olması; adet sancısı (primer dismonore), polikistik over sendromu (PCOS), endometriozis (çikolata kisti), miyom, erken yumurtalık yetmezliği (POF), kısırlık (subfertilite) ve over (yumurtalık) kanserinin de dahil olduğu çok çeşitli jinekolojik rahatsızlığa neden olabilİYOR. Özellikle D vitamini eksikliği ve obezite yan yana geldiğinde miyom sıklığı artıyor” dedi.

B12 eksikliği:B 12 eksikliği ilerlemiş olan durumlarda idrar kontrolünde zorluklar yaşanmasına sebep oluyor. B12 vitamini özellikle sinir hücrelerin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynuyor.B12 vitaminin eksikliğinin en önemli zararı sinirler üzerinde ciddi tahribatlara yol açarak kalaıcı sinir sorunlarının ortaya çıkmasına sebep oluyor.B12 eksikliği ciddi boyutlara ulaşan vakalarda sinir sistemindeki bu tahribata bağlı olarak idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabiliyor. Ayrıca cinsel performans kaybı, adet düzensizlikleri B12 vitamin eksikliğinin yol açtığı diğer sorunlardır”

Demir eksikliği:Adet düzensizliğinin nedeni demir eksikliği olabilir.Demir eksikliği, vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ dediğimiz bir duruma yol açar. Vücuttaki demir seviyesinin azalması; demir emiliminde bozukluk gibi nedenlerin yanı sıra anormal ve şiddetli adet kanamalarına da bağlanabilir. Dolayısıyla anemi nedeni araştırılırken kadınların adet döngüsündeki anormallikler sorgulanmalı ve uygun tedavi prosedürü uygulanmalı. Tedavide, hormonal doğum kontrolü, demir takviyesi gibi yöntemler önerilebileceği gibi şiddetli vakalarda rahimde yapılacak bazı cerrahi işlemleri içeren operasyonlar da önerilebilir” 

C vitamini:Antioksidan vitaminlerden bir tanesi olan C vitamini enfeksiyon hastalıkları ve kansere karşı korunmada, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli görevlere sahiptir”
“Antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini, serbest radikallerle tepkimeye girer ve bunları nötralize eder. Sonuç olarak serbest radikallerin hücrelere genetik anlamda zarar vermesini önler. Kadınlar sağlığı açısından önemi ise jinekolojik kanserler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu etkisidir. Ayrıca son yapılan araştırmalar, C vitaminin gebelik zehirlenmesini (preeklampsi) önlemede yardımcı olduğunu ve amniyotik kesenin oluşmasına katkı sağladığını da gösteriyor.”

A vitamini eksikliği:A vitamini diş,diş ve yumuşak dokuların oluşmasına yardımcı olur.Ayrıca göz retinasına renk veren pigmentleri üretmesiyle birlikte göz sağlığı için de önemli rol oynar. A vitamini eksikliği ise bahsettiğimiz sistem ve organların çok daha ötesinde bir tahribata neden olabiliyor. Yeterli seviyede A vitamini alınmadığında, birçok insan kısırlık sorunuyla karşılaşılıyor. Özellikle çocuk yaştaki A vitamini eksikliği, ileriki yaşlarda birçok çiftin çocuk sahibi olmasında ciddi engel teşkil ediyor. Öte yandan gebelik süresince A vitamininin eksikliği, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve karaciğer yetmezliğine yol açabiliyor.

Kalsiyum eksikliği yaşayan kadınların erken menopoz riski ile karşı karşıya kaldığını belirten Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “Adet döngüsünün 40 yaşından önce kalıcı olarak kesilmesi durumu olan erken menopoz uzun vadede infertilite (kısırlık), osteoporoz, kardiyovasküler hastalıklar ve felç gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Dolayısıyla bu yıkıcı etkiyi geciktirmek için erken menopoza karşı önlem almak gerekiyor. Yapılan çalışmalar, gıda kaynaklarından en çok kalsiyum alan kadınlarda, erken menopozun yüzde 13 oranında daha az gözlendiğini göstermektedir. Kalsiyum açısından zengin besinlerin tüketilmesi ve gerektiğinde takviye alınması doğru olacaktır” açıklamasını yaptı.

Folik asit eksikliği kusurlu doğuma neden olabiliyor.Folik asit, birçok gıdanın içeriğinde doğal olarak veya çeşitli takviye ürünlerin içerisinde bulunur. Hücre bölünmesinde önemli fonksiyonlarda rol alması nedeniyle hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde yeterli düzeyde tüketilmesi son derece önemli bir vitamindir. Özellikle hamilelerde folik asit eksikliği, spina bifida ve anensefali gibi nöral tüp düzensizliklerine yol açabiliyor. Folik asit içeriği bakımından zengin olan baklagiller, kuşkonmaz, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kuru yemişler, dana karaciğeri, tropikal meyvelerin tüketilmesi folik asit düzeylerinin korunması için önemli.

Milliyet -Pembenar.com