Kas krampları için hangi vitaminler kullanılmalı

Spread the love
kramplar için hangi vitaminler kullanılmalı
Kas krampları için hangi vitaminler kullanılmalı

Nerede ise katlanamayacak kadar acı veren kaslarda ani istemsiz kramplar yaşıyor musunuz?Genellikle kas krampları olarak adlandırılan bu durum ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Alt bacağın arkası, uyluğun önü veya arkası, karın duvarı, kollar, eller ve hatta boyun gibi bacak kısımları da dahil olmak üzere farklı kas gruplarında kas krampları olabilir.Yoğun ağrılı bir kramp birkaç nedenden dolayı olabilir. Bazı yaygın nedenler arasında kasların aşırı kullanımı, kas yaralanmaları, dehidratasyon, zayıf kan dolaşımı ve spinal sinir sıkışması, alkolizm, hamilelik, böbrek yetmezliği ve hipotiroidizm gibi bazı tıbbi durumlar sayılabilir.


Çoğu zaman beslenme yetersizliği,vitamin azlığı kas kramplarına sebep olabilir.Öncelikle doktorunuza gidip gerekli vitamin değerlerinize baktırmalısınız.Kas kramplarını vitamin ve minerallerle nasıl tedavi edebilirsiniz:

Kas krampları için hangi vitaminler kullanılmalı


1-Magnezyum Vücutta düşük magnezyum seviyesi kas spazmlarına ve kramlarına sebep olabilir.

Magnezyum normal kas ve sinir işleyişi için önemlidir. Ayrıca, güçlü kasları korumak ve krampları önlemek için önemli olan kalsiyum alımını uyarır. Bununla birlikte, magnezyum, uygun kas işleyişi için de önemli olan potasyum emilimini arttırır.

Magnezyum eksikliğiniz varsa, günlük magnezyum dozunuzu sağlıklı bir diyetle almaya çalışın. Magnezyum yiyeceklerde ise en çok Muz,avakado,badem,kabak çekirdeği,soya sütü,ceviz,patates yoğurtta çokça bulunur.

2-Kas kramlarında potasyum:Vücutta düşük potasyum seviyesi, kas kramplarının yanı sıra kas güçsüzlüğü ve yorgunluğunun başka bir olası nedeni olabilir.Potasyum kas sağlığınız için çok önemlidir.Hücrelerinizin elektrik yüklerini korumak için sodyumla çalışır, bu da kas kasılmalarını ve işleyişini kontrol eder.

Ayrıca, potasyum kalsiyum ve magnezyum emilimine yardımcı olur.

Vücudunuzun sodyum-potasyum dengesini bozabileceğinden ve sodyuma göre düşük potasyumla sonuçlanabileceğinden, tuz bakımından yüksek bir diyetten kaçının.

Gerekli potasyum seviyesini korumak için muz, avokado, çilek, portakal, mango, kivi, kayısı, hurma, havuç, tatlı patates, ıspanak, brokoli, kırmızı biber, sardalya ve somon gibi yiyecekler yiyin.

Bir takviye almayı tercih ederseniz, her zaman önce doktorunuza danışın.

3-Kas krampları ve kalsiyum:Kas sağlığınız ve kalsiyum arasında güçlü bir bağlantı vardır.Kalsiyum sinir işleyişi ve kas kasılması ve gevşemesi ile ilgili bir elektrolittir. Bu nedenle, bir kalsiyum eksikliği kaslarınızın kasılma sonrası gevşemesini önleyebilir, böylece kramplara yol açabilir.Yeterli kalsiyum almak için ise yağsız süt ve süt ürünlerikoyu yapraklı yeşil sebzeler, güçlendirilmiş tahıllar, narenciye, blackstrap pekmezi ve soya ürünleri gibi kalsiyum bakımından zengin yiyecekler yiyin.Bir takviye almayı tercih edebilirsiniz, ancak doğru dozaj için doktorunuza danışın.

4-Kas krampları ve sodyum:Düşük sodyumlu bir diyet genel sağlığınız için iyi olsa da sık egzersize bağlı kas kramplarının arkasındaki neden olabilir.

sodyum kas sağlığı için gereklidir. Uygun sinir uyarılarını ve kas işleyişini sağlamak için diğer elektrolitlerle (potasyum, magnezyum ve kalsiyum) birlikte çalışır.

Dehidratasyon veya aşırı terleme nedeniyle sodyum seviyeniz düştüğünde, kas kramplarından muzdarip olmak çok yaygındır.

Sıcak havalarda çok fazla egzersiz yapıyorsanız veya çok terliyorsanız, diyetinizde biraz sodyum olduğundan emin olmanız gerekir. Yemeklerinize biraz tuz eklemek isteyebilirsiniz.

Dikkat: Yüksek tansiyon, diyabet veya kronik böbrek problemleri olan kişiler ilave tuzdan kaçınmalıdır.

5-Kas krampları ve D vitamini😀 vitamini kas sağlığının yanı sıra kemik sağlığı içinde çok önemlidir.Kalsiyumu düzgün bir şekilde emmek için D vitamini gereklidir. Ayrıca, vücuttaki düşük D vitamini aşırı terlemeye neden olur ve bu da potasyum ve sodyum gibi önemli minerallerin tükenmesine neden olabilir.

More than healthy bones: a review of vitamin D in muscle health (nih.gov)

Page not available – PubMed Health (nih.gov)